Köpa

Först måste du registrera ett konto hos oss, det gör du under Skapa konto på första sidan, du får sedan ett mail från oss med dina kunduppgifter och sen är du redo att börja buda. Tänk på att ibland hamnar mail från oss i spam eller i skräpmailen, titta även där!

Markus Auktioner har auktioner som avslutas varje onsdag och söndag. Det fungerar på samma sätt som en klassisk slagauktion, men skillnaden är att vår auktion finns på nätet och budgivarna kan sitta hemma i sin egen soffa och bjuda med hjälp av dator, mobil, eller surfplatta.

Alla varor som finns katalogiserade på våra auktioner, finns också för visning i våra lokaler om ej annat står i objektbeskrivningen. Du kan komma på visning när som helst under våra öppettider.

Om du lägger ett maxbud bjuder vårt system automatiskt åt dig upp till ditt önskade bud. Säg att du sätter ett maxbud på 500kr så betyder inte det att det behöver bli 500kr utan systemet lägger hela tiden ett bud precis över andra budare tills du kommer upp till maxbudet. Går det sedan över det så får man buda igen om man fortfarande vill ha objektet.

Budstege

50 – 100 10kr
100 – 1000 20kr
1000 – 2000 50kr
2000 – 5000 100kr
5000 – uppåt 200kr

Auktionsföremål publiceras dagligen och säljs i den takt de kommer in. Föremålen visas under ca 2-3 veckor och under denna tid kan du lägga bud och själv undersöka föremålen i vår visningslokal. Vi har en mycket stark ambition att hålla personlig kontakt med kunderna. Dra dig aldrig för att kontakta personalen om du önskar ytterligare upplysningar om auktionsföremålen, eller har frågor av annat slag.

Efter avslutad auktion skickas en faktura via e-post och den kan även ses under Mina sidor. Notera alltid kundnummer och fakturanummer på betalningen. Du betalar den via din internetbank, Swish eller med kort i vår lokal. Har du vunnit budgivningen men, inte fått ett vinnarmail eller faktura inom tre dagar från auktionens avslut, kontakta oss.

Inropade föremål skall betalas och hämtas senast 7 dagar efter avslutad auktion. Om inköpt gods ej betalas / hämtas inom avtalad tid äger Markus Auktioner rätten att sälja om godset för säljarens respektive köparens räkning.

Önskar du frakt eller transport skicka ett mail till info@markusauktioner.se eller ring 0739-12 41 88. Detta ska ske innan auktionen är avslutad då vi inte skickar vissa varor tex skrymmande varor, större serviser, mattor.

Observera att lagda bud är bindande.
Vid köp tillkommer för varje enskilt auktionsrop en köpavgift om 20% exkl samt 20kr i slagavgift. Tex ett köp för 1000kr blir : 1000kr + (20%) 200kr + slagavgift 20kr = 1220kr totalt.

Ansvar

Samtliga föremål säljes i befintligt skick. Det ankommer på köparen att innan auktionen undersöka och bedöma föremålens skick och beskaffenhet. Uppgift i auktionsförteckningen avseende ex. ett föremåls upphovsman, äkthet, ålder, proveniens, teknik eller skick är endast vägledande för köparen vid dennes undersökning av föremålen och eventuella brister eller felaktigheter i auktionslistan utgör ej grund för reklamation. Är väsentlig uppgift i auktionslistan direkt vilseledande kan detta utgöra grund för hävning av köpet.

Klockor, äldre vägg, golv och bordsur lämnas ingen funktionsgaranti på.

Hemelektronik, maskiner, cyklar, elverktyg funktionsprovas ej i detalj men de är testade via spänningspåsättning att de går igång.

Eventuella fel avseende vilseledande uppgifter skall reklameras omedelbart efter det att köparen upptäckt eller borde ha upptäckt felet, dock senast inom 5 dagar efter auktionsdagen.

Ångerrätt

Ångerrätt gäller enligt lagen om distansförsäljning. Ångerrätt gäller ej om kunden är näringsidkare. Ångerrätten skall hävdas inom 14 dagar efter auktionsslut. Utebliven betalning gäller ej som hävdande av ångerrätten. Föremålet ska återlämnas i samma skick som vid leveransen. Köparen står själv för returtransport. Ångerrätten gäller ej för föremål av guld och silver eftersom marknadsvärdet över tid kan skifta. Ångerrätten innefattar inte heller försäljning av partigods, myntsamlingar, frimärksalbum, vinylskivor och serietidningar.

Vid misstankar om missbruk av ångerrätten har Markus Auktioner AB rätt att stänga av köparen.

Droit de suite

Enligt lagen om upphovsrätt tillkommer en konstnärsavgift (Droit de suite). Konstnärsavgiften är 5% på klubbat pris. Mervärdesskatt tillkommer på konstnärsavgiften. Avgiften utgår till konstnären eller dennes efterlevande intill utgången sjuttionde året efter konstnärens död. Konstnärsavgift tillkommer endast på föremål som säljs för över 2 140 SEK och där föremålen ej är framställda i flera identiskt lika exemplar t ex målningar, akvareller, teckningar eller andra konstnärligt utförda föremål t ex konstglas, skulpturer, keramik och textilier.

Transporter

Frakt av inropat gods
Har du ingen möjlighet att hämta objeket och vill att vi skickar det? Efter ett vinnande klubbslag, kontakta och meddela oss att du vill ha varorna skickade. Vi packar, mäter och väger föremålet och kontaktar sedan dig med en separat fraktfaktura. Vi använder oss av Postnord och DHL och av dem som blir billigast för kund. Pack/emballage kostnad på 100kr tillkommer på alla leveranser.

När det gäller transport av större föremål t ex möbler så är det upp till köparen att beställa transport via valfritt fraktbolag. Vi reserverar oss att avstå från packning av ömtåligt gods pga den höga skaderisken. Vi avsäger oss allt ansvar när varan lämnat oss och om skada skulle ske så är det upp till köpare och fraktbolag att hitta en lösning.